Musings of a Bride

Bukan senang nak simpan duit.

I always hear that from my dad. My dad is someone who is very wise with his money and i really really hope to emulate him and his ways of managing the household finance.

Now, bila pikir2 balik, i wished i had kept a small sum of money since i started working. Simpan sikit pun jadi lah. Lama2 mesti banyak. But oleh kerana i am such a spendthrift, tabung tu tak naik naik jugak.

I am so lucky that i am working at Jurong East now. Limit2 pun selalu gi IMM je, apa lah sangat boleh belanja kat heartland mall kan. Pusing2 itu jugak yang ada. Cuma Daiso je yang selalu memanggil2. Benci aku.

Last time, when i use to work at Town area, duit keluar macam air.  Toleh kiri ada Tangs, depan lagi ada Paragon, sebelah kanan ada Wisma. Asalkan keluar lunch je mesti nak kena shopping. Beli satu benda pun jadi lah.

Dulu, satu store room tu penuh dengan kasut aku. Belum lagi part wardrobe aku yang kadang2 terngangah mintak tolong. Gara2 banyak sangat shopping.

My spending habits died down a bit when i was working with Shell Oils. Kena pulak office kat Jurong Island. Amik kau. Makan pun kena makan kat canteen je. Sedap tak sedap, belakang kira. Tapi murah gila ah. Luch tak pernah lebih dari $3.00. Kalau lebih dari $3.00 means aku gelojoh atau lapar.

Yang tu best pasal pergi balik ada Transport, lunchtime pun semua malas nak kuar pasal Jurong Island tu jauh dari Jurong Point. Belum lagik nak kena pass thru the checkpoint etc.

Tapi kerja kat situ, jimat lah sikit duit aku. Kat situ jugak lah tabung aku dah mula naik. lol

Nowadays, since our big day is getting nearer, i always have to remind myself and the boy to spend wisely. Each time any of us complains of not being able to spend on anything frivolous like before, we will remind each other, few months to go of saving 3/4 of our pay for the wedding and honestly, i can’t wait for us to start saving 1/4 of our pay instead of 3/4 right now.

But i know it’ll be all so worth it. It just take a little bit of willpower to stop spending on unnecessary stuffs.

80 days to go, baby!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s